Vennbahn pakt uit met zestien lussen

Veröffentlicht am 31.10.2016

Pressespiegel & Blogs

Zurück zu den Artikeln

Werte Leser und Leserinnen, dieser Text ist leider nur in niederländischer Sprache verfügbar. Für weitere Infos stehen wir Ihnen gerne unter press@ostbelgien.eu zur Verfügung.

Twee jaar na de opening van de Vennbahn wordt het fietspad van 125 kilometer, dat het Duitse Aken via de Oostkantons met het Luxemburgse Troisvierges verbindt, aangevuld met een netwerk van zestien lussen. Een ideale manier om de gevarieerde regio te verkennen.

Begin deze maand behaalde de Vennbahn een grote onderscheiding op de prestigieuze Internationale Toerismebeurs in Berlijn (ITB). Van de Algemene Duitse Fietsclub (ADFC) kreeg ze de titel ‘kwaliteitsroute met vier sterren’ (vijf is het maximum). Het is een beloning voor de inspanningen die de Duitstalige Gemeenschap levert om het fietsen aantrekkelijk te maken voor de toeristen, van wie er velen uit het Antwerpse komen.

De Vennbahn loopt voor 85 procent (111 km) over volledig autovrije fiets- en wandelpaden. Een gevolg van het feit dat ze vooral is aangelegd op oude spoorwegbeddingen. Voor minder geoefende fietsers biedt dit het voordeel dat de route op relatief heuvelachtig terrein nooit echt steil wordt. Vanuit Aken gaat het via het voorland van de Hoge Venen naar Roetgen en Lammersdorf. Meteen heb je de sterkste helling achter de rug. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt 1,7 procent.

De ‘afdaling’ brengt je naar de oude lakenweverstad Monschau en van daar richting Hoge Venen in België. Via Bütgenbach, Waimes en St. Vith kom je in het dal van de Our. Langs Burg Reuland en de Ulf bereik je de Belgisch-Luxemburgse grens om uiteindelijk te arriveren in Troisvierges.

‘Bed+Bike’

De Vennbahn is een lang lint dat je perfect in twee of drie etappes kan afleggen. Inmiddels is een aantrekkelijk initiatief toegevoegd in de vorm van zestien fietslussen. Zo kan je vanuit één punt verschillende tochten ondernemen. Ze zijn 30 tot 50 kilometer lang en hun moeilijkheidsgraad varieert. Je volgt immers niet alleen spoorwegtrajecten maar moet wel eens een, al dan niet uitdagend, heuveltje over. De tochten werden samengesteld door recreatiefietser Ward Van Loock uit Geel, die al een tiental fietsgidsen op zijn naam heeft staan.

Hij stelde routes samen die lopen langs het knooppuntnetwerk Velotour, over gemarkeerde fietspaden en het aangrenzende Ravel-netwerk. De zestien routes zitten gebundeld in de box ‘Vennbahn Plus’, uitgegeven door het Toeristisch Agentschap Oost-België. Ze is vanaf eind deze maand voor 12,5 euro verkrijgbaar via www.eastbelgium.com. “De lussen brengen je bijvoorbeeld van het land van Herve naar Aken, van het grensstadje Monschau naar de stuwmeren van de Rur, naar het hoogste plateau van de Oostkantons of naar de bronnen van Our, Warche en Amel”, licht Ward toe.

“Wie houdt van overwegend vlakke wegen kiest bijvoorbeeld voor de lus langs het stuwmeer van Bütgenbach. Van elke lus is een brochure beschikbaar in de Vennbahn Plus- doos. Naast een kaartje met de route vind je telkens info over de bewegwijzering, het landschap, de hellingsgraden en de ondergrond waarop je rijdt. De bezienswaardigheden onderweg worden beschreven. Daarnaast krijg je een overzicht met horeca-instellingen die je op het parcours passeert.” De Vennbahn trok de voorbije jaren heel wat fietstoeristen aan. Hoteleigenaars zagen er voordien tegenop om reizigers te ontvangen die slechts boekten voor één nacht.

Dat is nu veranderd. Het aantal hotels met ‘bed+bike’-label neemt snel toe. Alleen al in de Oostkantons zijn er het jongste jaar negen bijgekomen. Deze verblijfplaatsen besteden extra aandacht aan de behoeften van fietsers. Die vinden er onder meer een droogruimte voor natte kleren en gereedschap om hun tweewieler te herstellen.
KRIS LECOMTE  

http://www.gva.be/

 

“De lussen brengen je bijvoorbeeld van het land van Herve naar Aken, van het grensstadje Monschau naar de stuwmeren van de Rur, naar het hoogste plateau van de Oostkantons of naar de bronnen van Our, Warche en Amel”

Ward Van Loock
Nützliche Informationen
Autor
Kris Lecomte
Logo gzette
Schlagen Sie auch einen Artikel über Ostbelgien vor !

Zurück zu den Artikeln